TotalEnergies, Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımlarını artırıyor
Gücü daha erişilebilir, daha temiz, daha güvenilir ve daha fazla insan için erişilebilir hale getirmek için çalışan TotalEnergies, yenilenebilir enerji konseyi gücünü 2025 yılına kadar 17 GW’dan 35 GW’a çıkarmayı hedefliyor. 2050 yılına kadar net sıfır emisyon.
TotalEnergies Yenilenebilir Enerji Türkiye Müdürü Ahmet Hatipoğlu, Net Sıfır hedefine ulaşmak için odaklandıkları birçok alan olduğunu belirtti. Hatipoğlu, “Başında yenilenebilir enerji kaynakları ve düşük karbonlu yakıtlar geliyor. 2050 vizyonumuz doğrultusunda, enerji üretimimizin yarısı yenilenebilir enerjiden, yüzde 25’i düşük karbonlu yakıtlardan (hidrojen, biyogaz ve e-yakıtlar), kalan yüzde 25’i ise petrol ve doğal gazdan sağlanacaktır. Bu faaliyetlerden kaynaklanan emisyonlar; karbon dönüşümü, karbon yakalama ve karbon dengeleme ile tamamen sıfırlanacak” dedi.
“Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payı artacak”
Türkiye’nin 55 GW’ın üzerinde olan yenilenebilir enerji konseyi gücünün yakın gelecekte 60 GW’ı aşması bekleniyor. Hatipoğlu, “TotalEnergies olarak Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisine yatırım yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu amaçla çeşitli yenilenebilir projelere ve işletmeye alınan enerji santrallerine yatırım yapma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ülkemizin yüksek potansiyeli ve gelişmiş elektrik piyasası farklı iş modellerinde yatırım fırsatları sunduğu için farklı alternatifler bekliyoruz. Pandemi ve sonrasındaki gelişmeler elektrik üretiminde dışa bağımlı olmayan yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini gösterdi. Ülkemizde yenilenebilir enerji teknolojileri çevreci olmanın yanı sıra karlı bir yatırım aracı, enerji güvenliğine katkı sağlayan değerli bir unsur ve mevcut ekipman üretim altyapısı ile bir sanayi segmenti olarak görülmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payının önümüzdeki dönemlerde daha da artacağını öngörüyoruz. Önceliğimiz, şirketimizin politikalarına uygun ve uzun vadede daha istikrarlı getiriler sunan büyük ölçekli yatırımları Türkiye’de gerçekleştirmektir.”
“Açık deniz platformlarında ciddi bilgi birikimimiz var”
Türkiye’nin özellikle güneş enerjisinde sevindirici bir gelişme kaydettiğinin altını çizen Hatipoğlu, şöyle devam etti: “Açık deniz doğal gaz ve petrol arama ve üretim faaliyetlerimiz nedeniyle, deniz platformlarında geliştirdiğimiz önemli bir bilgi birikimi ve teknoloji birikimine sahibiz. Bu bilgi birikimimizi özellikle yüzer tip açık deniz rüzgar projelerimizde kullanıyoruz. Gelişmiş, işletmede ve işletmede olan offshore santrallerimizin toplam kapasitesi şu anda 12 GW’dır. Türkiye’de hayata geçireceğimiz offshore rüzgar santralinde mevcut bilgi birikimimizle fark yaratabileceğimize inanıyoruz” dedi.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Derneği (TÜREB) üyesi olduklarını hatırlatan Hatipoğlu, “TÜREB, üyelerini ve paydaşlarını çalışmalarına dahil ederek sektörün gelişimine katkı sağlayan çok aktif bir dernek. Çalışmalarından son derece memnunuz ve önümüzdeki dönemde TÜREB’in faaliyetlerine daha fazla katkı sağlamak istiyoruz.”
Yüzde 100 yenilenebilir yakıt Excellium Racing 100 ile motor yarışlarında devrim yaratın
TotalEnergies Madeni Yağları, yenilenebilir enerji üreticileriyle iş birliği içinde yeni ürünler geliştirmeye de devam ediyor. Üreticiler, ekipmanlarını koruyacak, güç tasarrufu ve uzun ömür sağlayacak yağlara sahiptir. TotalEnergies’in 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefinde değerli bir kilometre taşı, motor sporları yarışları için geliştirilmiş yüzde 100 yenilenebilir yakıtı olan Excellium Racing 100 idi. FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası tarihinde ilk kez, 2022 şampiyonasının üçüncü varyantı olan Le Mans 24 Saat’te tüm otomobiller tarafından kullanılan Excellium Racing 100; FIA’nın, araç üreticilerinin, sürücülerin ve yenilenebilir enerjiye ilişkin Avrupa direktiflerinin (RED) tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir yarış yakıtı. Şarap artıklarından yapılan bu biyoyakıtı geliştirmek 18 aydan fazla Ar-Ge çalışması gerektirdi. Petrol içermeyen Excellium Racing 100, kullanım ömrü boyunca karbondioksit emisyonunda en az yüzde 65 oranında azalma sağlıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı